Kürtaj Riskleri

Kürtaj Riskleri Nelerdir?

Kürtaj; istenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasıdır ve kürtaj sadece bu demek değil aynı zamanda istenilen bebeğin sağlık sorunu olduğunda ve kalp atımı olmadığı durumlarda da kürtaj işlemi gerçekleştirilmektedir. Kürtaj, tedavi yönteminin yanında tanı ve teşhisde de kullanılmaktadır, rahim içerisindeki gebelik, polip, şüpheli endometrial dokunun teşhisi sırasında da kürtaja başvurulmaktadır. Halk arasında kürtaj farklı isimlerle anılmaktadır ve kürete etmek, kazımak anlamlarına da gelmektedir. Ülkemizde kürtaj sıklıkla yapılmaktadır ve istenmeyen gebelikler çoğunluktadır. Ülkemizde kürtaj 18 yaşını doldurmuş olan kişilerde 10.haftaya kadar yasaldır ve 10.haftadan sonra kürtaj yapılmamaktadır. Eğer bebekte herhangi bir sağlık sorunu mevcutsa ve annenin hayatını tehlikeye atıyorsa sağlık kurulu kararı ile 10.haftadan sonra yapılması da mümkündür. 18 yaşından küçük kişilerde kürtaj için ebeveynlerden imza alınmaktadır ve ebeveyn onayı ile kürtaj işlemi gerçekleşmektedir. Evli olan kişilerde ise eş onayı alınarak yapılmaktadır. Kürtajın sadece istenmeyen gebeliklerin sonlanmasında yer almadığını açıklamıştık ve kürtajın kullanıldığı durumları detaylı olarak sıralayacağız.

  • Anne karnında bebeğin kalp atımlarının durması
  • Bebeğe zarar verecek olan enfeksiyonların gelişmesi
  • Annenin hayatını riske atacak durumların gelişmesi
  • Anormal vajinal kanamalarda
  • Rahim duvarının çeşitli sebeplerden dolayı kalınlaşması sonucu teşhis ve tedavide kürtaj işlemine başvurulmaktadır.

Kürtaj günümüzde farklı tekniklerle yapılabilmektedir fakat doktorlar tarafından sıklıkla tercih edilen yöntem vakumla aspirasyon yöntemidir. Kürtaj işlemi hastalar tarafından korkutucu olabilmektedir ve kürtaj öncesi endişe duyabilmektedirler. Kürtaj işlemi hastada her şeyin yolunda gitmesi durumunda dilatasyon gerekmediği hastalarda 7-8 dakika içerisinde kürtaj sonlanmaktadır. Kürtaj sırasında genel anestezi ya da lokal anestezi kullanılmakta olup hastaların ağrı ve acı hissetmemesi sağlanmaktadır. Kürtaj sonrası bazı risk ve komplikasyonlar meydana gelebilmektedir ve aşağıda yer alan maddeler kürtaj sonrası riskleri kapsamaktadır.

Kürtaj Sonrası Enfeksiyon

Kürtaj işleminde her cerrahi girişimde steril aletler kullanıldığı gibi burada da steril aletler kullanılmaktadır ve enfeksiyon gelişme riski yoktur.

Kürtaj Sonrası Parça Kalması

Diğer bir komlike olay ise oldukça nadir olarak görülen kürtaj sonrası parça kalmasıdır. Kürtaj sonrası parça kalıp kalmadığının kontrolü ultrason ile sağlandığı için böyle bir durumun gözlenmesi son derece düşük bir ihtimaldir.

Kürtaj Sırasında Rahim Delinmesi

Rahim delinmesi yani perforasyon, yine kürtaj sırasında nadir olarak görülen bir risktir. Kürtaj işleminin kuralına uygun ve dikkatli yapılmadığında görülen rahim delinmesi, uzman jinekologlar tarafından kürtaj işleminin yapılması sonucu hiç rastlanılmayan bir durumdur.

Asherman Sendromu

Asherman sendromu yani rahim içi yapışıklık olan kadınlar gebe kalamama ve adet görememe gibi durumlarla karşılaşmaktadır. Asherman sendromu kürtajın riskleri arasındadır ve nadir olarak görülmektedir.

Kürtaj Sonrası Gebeliğin Devam Etmesi

Kürtaj sonrası gebeliğin devam etmesi, bebeğin alınamaması; gebelik kesesinin çok küçük olduğu durumlarda keseye ulaşılamadığında ortaya çıkabilecek bir durumdur. Gebelik kesesinin çok küçük olduğu durumlarda kürtaj işlemi yapılmamalı aksi halde annenin hayatı tehlikeye girebilmektedir.

Ara
WhatsApp