Gebelikte Görülen Anomaliler

Hamilelik son derece hassas bir dönemi ifade eder. Çok dikkatli bir şekilde yapılması gereken gebelik takibi, birçok testin de gündeme gelmesi anlamına gelir.

Hamilelik takibi, bir kadının fiziksel ve duygusal sağlığının yanı sıra fetüsün büyümesi ve gelişmesi de dahil olmak üzere hamileliğini izleme süreci olarak tanımlanabilir. Bu genellikle fizik muayeneler, kan testleri ve ultrason taramalarını içerebilen bir sağlık uzmanı ile yapılan düzenli kontroller yoluyla yapılır.

Gebelik takibi yalnızca doktorlar tarafından yapılmamaktadır. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi sayesinde kadınlar belirli araçları kullanarak gebelik takibi yapabilmektedir.

Gebelikte Görülen Anomaliler Nelerdir?

Gebelik genel olarak normal seyrinde devam ederken zaman zaman farklı anomaliler görülebilir. Kromozomal anormallikleri, yapısal kusurları ve genetik bozukluklar gibi birçok anomali gebelik esnasında görülebilmektedir.

Kromozomal anormallikler, Down sendromu gibi durumlara yol açabilen kromozomların sayısında veya yapısında bir hata olduğunda ortaya çıkar. Yarık dudak veya kalp kusurları gibi, gelişmekte olan fetüsün vücudunun bir kısmı doğru şekilde oluşmadığında yapısal kusurlar meydana gelir. Genetik bozukluklar, kistik fibroz gibi bir gen veya bir gen grubuyla ilgili bir sorun olduğunda ortaya çıkar.

Bu anomaliler, ultrason, amniyosentez ve koryon villus örneklemesi dahil olmak üzere çeşitli doğum öncesi taramalar ve teşhis testleri ile tanımlanabilir.

Gebelikte Anomali Taramaları

Fetal anomali taraması veya gebelik ortası taraması olarak da bilinen gebelik sırasındaki anomali taramaları, tipik olarak gebeliğin 18 ila 22. haftaları arasında yapılan ultrason muayeneleridir. Bu taramanın amacı, fetal gelişimi değerlendirmek ve fetüsteki herhangi bir yapısal veya kromozomal anormalliği belirlemektir. Bunun yanı sıra farklı tarama testleri de uygulanmaktadır.

İkili Tarama Testi

Çift Tarama Testi, doğmamış bebeklerde Down sendromunun saptanmasında yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Anneden bir kan testi ve fetüsün bir ultrasonunu içeren nispeten invaziv olmayan bir prosedürdür. Test, bir bebeğin Down Sendromlu olma riskini tahmin etmek için kullanılabilir, ancak kesin bir tanı sağlamaz.

Üçlü Tarama Testi

Üçlü Test, bir bebeğin Down Sendromu veya diğer kromozomal anormalliklere sahip olma riskini belirlemeye yardımcı olmak için kullanılan bir doğum öncesi tarama testidir. Test, anne kan testi ile ultrasondan alınan ölçümleri ve anne hormonlarının biyokimyasal değerlendirmesini birleştirir. Gebeliğin 18 ila 21. haftaları arasında yapılır ve doğum öncesi taramanın en doğru non-invaziv yöntemi olarak kabul edilir. Test tanısal değildir, yani yalnızca bebeğin bir duruma sahip olma riskini belirleyebilir, durumun kendisini teşhis edemez.

Dörtlü Tarama Testi

Dörtlü Tarama, annenin kanındaki dört maddenin düzeylerini ölçmek için kullanılan bir kan testidir. AFP, hCG, uE3 ve inhibin gibi maddelere bakar. Bu maddeler anne tarafından üretilir. Hamilelik sırasında plasenta ve fetüs maddelerden herhangi birinin yüksek veya düşük seviyeleri, belirli kromozomal anormallikler veya nöral tüp kusurları için artan bir riske işaret edebilir.

Ayrıntılı Ultrason

Ayrıntılı ultrason, yumuşak doku yapılarının ayrıntılı görüntülerini elde etmek için kullanılan gelişmiş bir görüntüleme tekniğidir. Hamileliklerde anne karnında olan bebeğin organlarını kontrol etmek için kullanılır.

Ara
WhatsApp