Miyom Tedavisi

Miyom Nedir?

Miyom; çoğunlukla 30-40 yaş aralığındaki kadınlarda görülen rahimde meydana gelen düz kas dokusuna bağlı gelişerek ortaya çıkan iyi huylu bir tümördür. İyi huylu tümör olarak adlandırılsa da bazı vakalarda kansere kadar gitme riski bulunmaktadır. Miyomun tam olarak ne sebeple meydana geldiği bilinmemektedir fakat en önemli faktör olarak hormonlar gösterilmektedir. Miyom oluşumlarını yok etmek mümkün değildir ve kadınlarda kalmaya devam eden oluşumlardır. Çeşitli boyutlarda oluşabilen miyomlar, düzgün sınırlıdır ve açık pembe renkli kas kitlelerinden oluşmaktadır.

Miyomlar doğurganlık çağındaki kadınlarda meydana gelen anormal yapılar olarak bilinmektedir ve kadınlık hormonu olan östrojen hormonunun miyoma neden olabileceği aşikardır. Hemen hemen her kadında belli belirtileri gözlenmez fakat adet düzensizliği, karın ağrısı, şişkinlik hissi ve cinsel ilişki sonrası kanama gibi şikâyetlere de sebebiyet verebilmektedir. İyi huylu tümör olarak bilinse de kansere dönüşme riski olduğunu belirtmiştik ancak bu durum çok nadir rastlanılan bir durumdur. Miyomlar farklı boyutlardadır ve kişideki miyom boyutu fazla olduğu anlarda kişiyi kısırlık sorunu ile karşı karşıya bırakabilmektedir.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyom kendini belli eden bir hastalık değildir ve herkeste belli bir şikayetlere yol açmamaktadır. Herhangi tipik bir belirti göstermediği için kadınlar kendilerinde miyom olduğunu farketmeksizin yaşamlarına olduğu gibi devam etmektedirler. Bazı kişilerde belirtileri ortaya çıktığında şikayetler miyomun sayısına ve boyutuna bağlı olarak değişmektedir. Miyom belirtileri şunlardır:

  • Adet kanaması miktarında artış
  • Ara kanama
  • Adet döneminin normalden uzun sürmesi
  • Karın bölgesinde baskı hissi
  • Sindirim sorunları
  • Kabızlık
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Cinsel ilişki sonrası kanama
  • Karın ağrısı
  • Gebeliğin düşükle sonlanması
  • Sık sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Anemi
  • Kısırlık
  • İki adet dönemi arasındaki sürenin kısalması

Miyom Neden Olur?

Miyom oluşumlarına sebebiyet veren faktörün tam olarak ne olduğu bilinmemektedir fakat kadınlık hormonu olan östrojen hormonunun miyoma neden olduğu düşünülerek hormonlardan kaynaklandığı belirtilmektedir. Bunun yanında genetik yatkınlık, gebelik, çevresel faktörler ve ırk faktörleri de miyoma neden olan bir diğer durumlardır.

Miyom Çeşitleri Nelerdir?

Miyom, rahim içinde gelişen iyi huylu kas kitlelerinden meydana gelmektedir ve bulunduğu bölgeye göre çeşitleri bulunmaktadır. Miyom çeşitleri;

  • İntramural Miyom: En sık görülen miyom çeşididir. Rahmin kas dokusunda görülür ve rahmi genişletebilir özelliktedir.
  • Subseröz Miyom: Rahmin dış kısmında gelişmektedir ve kişinin karnının bir tarafı bu miyom çeşidinde şiş olmaktadır.
  • Submüköz Miyom: Nadir olarak görülen bu miyom çeşidi, rahmin orta tabakasında gelişmektedir.
  • Saplı Miyom: Adından da anlaşıldığı üzere bu miyom çeşidi sap ile rahme bağlıdır ve zaman içerisinde ağrıya yol açmaktadır. Rahim dışına doğru sarkma yapabilir ve böyle bir durumda ameliyat gerekebilmektedir.

Miyomlar Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Miyomlar tedavi edilmediğinde gebelerde riskli durumları beraberinde getirmektedir. Miyomlar çoğu kişide semptom göstermez fakat ilerlediği durumda ve miyomun boyutu büyüdüğünde kısırlığa, erken doğuma, kanser, gebelikte kanama gibi olumsuz durumlara sebebiyet verebilmektedir. Miyom iyi huylu tümör olduğu için çoğu kişide riskli durumlar oluşturmaz fakat belirtilerini gösterdiği hastalarda riskli durumlara neden olmaktadır. Miyom tedavisi yolunda bu şikayete sahip olan hastalar mutlaka ilerlemelidir.

Miyom Gebeliğe Engel mi?

Miyom, rahimin düz kas yapısında gelişen iyi huylu tümörlerdir ve gebeliği engelleme, gebeliğin devam ettirilmesinde olumsuz durumlara yol açabilen bir hastalıktır. Miyom oluşumları her gebede var olan bir durum değildir ve miyom oluşumu olan gebelerde ise miyom büyümesi ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilmektedir. Miyomun kişide yarattığı riskler arasında; düşük, erken doğum riski, gebelikte kanama sayılmaktadır. Miyomların gebeliğe engel olup olmadığı miyomun yerleştiği yere ve boyutuna bağlı olarak belirlenmektedir. Miyomun tüplere yakın bir yerde oluşması, spermin tüplere geçişini engelleyeceği için döllenme olmamaktadır. Rahim içini tamamen kaplayan miyomlarda döllenme gerçekleşse dahi embriyo rahimde kendine bir yer bulamaz ve tutunması imkansız olmaktadır. Gebelik sürecinde rahim içinde zamanla büyüyen miyom, bebeğin gelişimi için yeterli alan bırakmaması sonrası erken doğum meydana gelmektedir.

Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Miyom, kanser olmayan rahim kasında meydana gelen iyi huylu tümörlerdir. Kanser oluşma riski oldukça düşüktür ve her hastada da belirti göstermez. Fakat belirtilerin ağır seyrettiği durumlarda miyomun cerrahi tedavisi sağlanmalıdır.

Ağrılı adet, kadında şişlik, uzamış adet ve şiddetli kan kaybı, kabızlık, gebelik ve tekrarlayan düşük, şiddetli pelvik ağrısı belirtilerinde miyom mutlaka tedavi edilmelidir. Miyomun bu belirtileri ortaya çıktığında cerrahi tedavi olarak miyom çıkartılmalıdır. Miyom tedavisi; tıbbi tedavi, cerrahi tedavi olmak üzere 2 adet yöntemi bulunmaktadır. Tıbbi tedavide; adet kanama miktarını azaltmaya, adet dönemi süresinin normale dönmesine, miyomun getirdiği ağrıların giderilmesine yönelik ilaçlar tavsiye edilmektedir. Cerrahi tedavide ise; miyom oluşumunu meydana getiren kas kitleleri çıkartılmaktadır ve miyom ile beraber rahmin alınması işlemlerini kapsamaktadır. Cerrahi tedavi olarak uygulanan miyomun çıkartılması yöntemi, açık, kapalı, endoskopik ve vajinal yöntemle uygulanmaktadır. Miyom tedavisi, hastaların hayatını tehlikeye atması ve belirtilerini göstermesi durumunda mutlaka yapılmalıdır.

Ara
WhatsApp