Gebelikte Kanama

Gebelikte Kanama Nedir?

Hamilelik döneminde kanama meydana gelmesi beklenen bir durum değildir ve kanama olması belirli bir sorunun olduğuna işaret edebilmektedir. Gebelik sürecinde kanama olması anne adaylarını korkutmakta ve mutlaka bir hekim tarafından kanamanın sebebi araştırılmalıdır. Adet kanamaları bir kişinin normal üreme fonksiyonları olduğunun göstergesidir ve adet kanamaları hamilelik meydana geldiği an kesilmektedir. Adet kanamaları hamile kalındığı andan doğum sürecinin sonlanmasına kadar kesilmektedir ve bazı anlarda hafif kahverengi lekelenme tarzında kanama olabilmektedir. Gebelikte kanama anne adayları için korkutucu bir durum olmakta ve anne adaylarında endişe yaratmaktadır. Gebelikte kanama meydana gelmesi her zaman için de korkutucu olmamalı ve her zaman da kesin bir soruna işaret etmemektedir. Hamile olduğunu bilmeyen kadınlar, adet gördüklerini sanarak gebelikte kanama durumu ile karşılaşabilirler. Bu görülen kanama halk arasında tutunma kanaması olarak bilinmektedir ve normal bir durum olarak kabul edilmektedir. Doğuma yakın dönemde yani gebeliğin son aylarında da kanama görülmektedir ve bu da fizyolojik olarak kabul edilmektedir.

Gebelikte Kanama Neden Olur?

Gebelikte meydana gelen kanamaların bazıları sorun teşkil ederken bazıları da herhangi bir soruna işaret etmemektedir. Gebelikte oluşan kanamalar aslında gebeliğin her haftasında meydana gelebilmektedir ve ilk haftalarda meydana gelen kanamalar genelde belirli bir soruna işaret etmediği bilinmektedir. Gebelikte meydana gelen kanamaların sebepleri arasında; rahim ağzındaki yaralar ve polipler sayılmaktadır. Ayrıca gebelikte şiddetli kanama varlığı plasenta ile ilgili bir sorunun varlığını da işaret etmektedir. Gebelikte meydana gelen kanamalar erken gebelik ve geç gebelikte ortaya çıkabilmektedir yani her gebelikte görülen kanama illa bir sorunu beraberinde getirecek gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.

Gebelikte Kanama Çeşitleri Nelerdir?

Gebelikte, üreme fonksiyonlarının devamı niteliğinde olan adet kanaması kesilmektedir ve bu süreç doğum anına kadar devam etmektedir. Anne adayları yani gebeler bu süreçte bazı kanamalar görebilmektedir ve kimi kanamalar az miktarda kimi kanamalar çok miktarda ve ağrılı olabilmektedir. Gebelikte meydana gelen kanamalar hangi gebelik ayında ortaya çıkarsa çıksın her döneminde çok önemli olan kanama çeşitleridir. Gebelikte meydana gelen kanama çeşitleri; tutunma kanaması, düşük tehdidi kanaması, düşük kanaması ve buna bağlı kanamalar olarak sıralanabilir. Aşağıda gebelikte meydana gelen kanama çeşitlerini detaylı olarak inceleyeceğiz.

Tutunma Kanaması

Halk arasında tutunma kanaması olarak bilinen implantasyon, döllenmiş olan hazırlanmış olan yumurtanın rahim iç zarına tutunma esnasında görülen kanama çeşididir. Hamileliğin ilk zamanlarında ortaya çıkmakta ve adet gecikmesi zamanında meydana gelmekte olup ağrısız, açık renkli ve birkaç gün süren kanamadır. Tutunma kanaması görüldüğünde anne adayları tarafından tutunma kanaması olduğu bilinmediğinde korkutucu bir durum olabilmektedir ve anne adayları bu konuda endişe yaşamaktadırlar. Tutunma kanaması olan gebelere bol bol istirahat etmeleri ve cinsel ilişkiden uzak durmaları tavsiye edilmektedir.

Düşük Tehditi Kanaması

Düşük tehdidi kanaması erken dönemde görülen kanamalardır. Düşük tehdidi; rahim içine yerleşmiş olan gebeliğin kaybedilmesi riski olarak bilinmektedir ve gebeliğin ilk 12 haftası içinde oluşmaktadır. İlk 12 hafta içinde oluşabilecek olan düşük tehdidinde olan kanamalar az miktarda da olabilir veya adet kanamasında olduğu gibi de olabilmektedir. Düşük tehdidi, yapılan jinekolojik muayene ve USG ile tespit edilebilmektedir. Düşük tehdidi olan gebelere bol istirahat ve cinsel ilişkiden uzak durulması önerilmektedir ayrıca destek amaçlı progesteron hormonu verilmektedir.

Düşük Kanaması

Düşük kanaması, düşük tehdidi kanamasından biraz fazla olmaktadır ve ilk 20 haftadaki gebelik sürecinde meydana gelmektedir. İlk 20 haftadan sonraki gebelik süreci doğum olarak sonlanmaktadır. Düşük, USG ile kesenin kontrol edildiğinde boş görülmesi ile gerçekleşmektedir. Düşük gerçekleşen gebelerde görülen kanama miktarı fazla olmaktadır ve aynı zamanda ağrı da kanamaya eşlik etmektedir. Düşükte kanama, gebeliğin haftası ile doğru orantılı olarak ilerler yani gebelik haftası ne kadar fazla ise kanama miktarı da o kadar fazla olmaktadır.

Gebelikte Kanama Hangi Dönemlerde Olur?

Gebelikle beraber normal üreme fonksiyonlarının devam ettiğini gösteren adet kanamaları kesilmektedir. Adet kanamasının kesilmesi ile gebelikte bazı durumlar sonrasında meydana gelen kanamalar fizyolojik olarak karşılanmaktadır. Gebelikte görülen kanamalar; gebeliğin ilk zamanlarında görülen tutunma kanaması, gebeliğin son aylarında görülen nişan kanaması ve bunların dışında gelişen diğer kanamalardır. Diğer kanamalar olarak adlandırdığımız kanamalar mutlaka bir uzman hekim tarafından değerlendirilmelidir.

Gebelikte Kanama Olması Durumunda Ne Yapılmalı?

Gebelikte kanama görülmesi durumunda anne adayları yaşadığı kanamayı doktoru ile paylaşmalıdır. Tutunma kanaması ve nişan olarak adlandırılan kanamaların dışında gelişen kanamalar mutlaka değerlendirmeye alınmalıdır. Kanamaya ek olarak ağrı ve parça gibi yapıların düşmesi ile beraber riskli bir durumun habercisi olma ihtimali bulunmaktadır. Kan uyuşmazlığı durumu söz konusu ise bir miktar kanama meydana gelebilir ve buna karşılık uyuşmazlık iğnesi yapılmalıdır.

Belirttiğimiz üzere gebelikte meydana gelen iki dönemdeki kanamalar haricinde görülen ve ağrılı, fazla olarak ortaya çıkan kanamalarda vakit kaybedilmeden uzman bir hekime başvurulmalıdır. Gebelikte meydana gelen riskli ya da risksiz olan tüm kanamaların doktor bilgisine sunulmasında fayda olacaktır.

Ara
WhatsApp