Kürtaj, kısaca gebeliğin tıbben sonlandırılması işlemidir. Bu işlem yalnızca uzman doktorlar tarafından steril bir ortamda yapılmaktadır. Bunun dışında gerçekleşen yerlerde kişi hayatını ve sağlığını ciddi anlamda riske atabilir.
Ülkemizde kanunen hamileliğin ilk 10 haftasında kürtaj yaptırabilirsiniz. Bundan sonraki süreçlerde sağlık sorunları nedeniyle kürtaj yapılması söz konusu olur. Kürtaj kazıma işlemi ile yapılmaktadır. Küretaj adı da verilen bu işlemde anne rahminde büyümekte olan cenin kazınma işlemi ile birlikte çıkartılır ve hamilelik tıbben ve fizyolojik olarak sona erer.
Kürtaj birden farklı yöntemlerle yapılarak sonuçlandırılır. Bunlar arasında vakum aspirasyonu, laparotomi, dilatasyon, karman kanülü olmak şeklinde bu yöntemleri sıralayabiliriz. Kürtaj öncesinde kişilerin en az 6 saat kadar herhangi bir şey yiyip içmemesi istenir. Sedesyon anestezi olarak isimlendirilen uyuşturma yöntemi ile yapılan bu işlem çoğu doktor tarafından kanül olarak isimlendirilen alet ile sorunsuz bir şekilde yapılmaktadır. Bu operasyon genellikle jinekoloji masası olarak da bilinen yerde kısa süre içerisinde yapılır.
Kürtaj İyileşme Süreci
Kürtaj yaptırdıktan sonra kişilerin aklında iyileşme süreci ve süresi sorusu kalmaktadır. Kürtaj sonrasında rahmin iyileşme süresi genellikle 15 günü bulmakta ve 20 güne kadar da çıkabilmektedir. Kişiler kürtaj sonrasında yaklaşık olarak iki hafta boyunca cinsellikten kesinlikle uzak durmalıdır. Bu bölgenin sağlığı için önemli bir adımdır. Elbette bu duruma bakım sürecinde kürtaj sonrasında bakım da oldukça önemlidir. Bölgenin sürekli olarak temiz tutulması ve gerekli bakımın yapılması sürecin uzatılmaması anlamına gelir.
Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kürtaj operasyonu sonrasında doktorunuz size birtakım yasaklar koyabilir. Bu sizin iyileşme sürecinizi kısaltmak ve hayata daha çabuk bir şekilde adapte olmanıza olanak tanımak içindir. Öncelikli olarak vajinal temizliğe çok özen göstermelisiniz. Çünkü enfeksiyonlara açık hale gelen bölgede temizliğin aksatılması hastalık riskini artıracaktır.
Bu süreçte kişinin hamam, spa, masaj salonu gibi çok fazla insanın kullandığı yerlerden uzak durması oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra birçok kişi ile toplu kullanılan havuza ve denize de girilmemesi iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Banyo yaparken ayakta duş alarak bu işlemi gerçekleştirmek vajina içerisine su birikmesinin önüne geçer. Dolayısıyla bu zaman diliminde küvet içerisinde banyo yapma alışkanlığınız varsa buna ara vermeniz gerekebilir.
Kürtaj Sonrası Kontrol Muayenesi
Kürtaj yaptırdıktan sonra görünen herhangi bir sorun yoksa dahi mutlaka doktor kontrolüne gitmelisiniz. Uzman hekim vajina ve rahimde oluşan değişimleri kendisi kontrol eder ve herhangi bir şeyin ters gitmediğinden emin olur. Kürtajdan sonra yaklaşık olarak bir hafta ile 15 gün arasında hekiminize rutin kontrole gitmeniz sağlıklı bir hareket olacaktır.
Bunun yanı sıra kürtaj olduktan sonra kanamanın sık ve fazla olması ya da daha farklı sorunlar ile karşılaşıyorsanız da mutlaka hekiminize danışmalısınız.