Bumm Kürtaj

Bumm Kürtaj Nedir?

Kürtaj türlerinden birisi olan Bumm kürtaj, bazı kısımlarla revizyon kürtaja benzemektedir. Doğum sonrasında bebeğin eşi olarak bilinen plasentanın alınması işlemi olarak tanımlanabilir.

Bumm kürtaj genel olarak revizyone kürtaja benzese de burada sadece düşük söz konusu değildir. Halk arasında bebeğin eşi diye tanımlanan plasentanın anne karnında kalması çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Zaman zaman doğum sonrasında plasenta bebekle birlikte çıkmaz ve bu durumda bumm kürtaja başvurulur. Plasentanın anne karnından çıkmaması yaygın değildir ancak ciddi olabilir. Doğumdan günler veya haftalar sonra sorunlara neden olabilir.

Bumm küretaj, bebeğin eşinin rahim içerisinden temizlenmesi amacıyla kullanılan bir cerrahi alet olan “Bumm Küretaj Küreti” ile gerçekleştirilir.

Bumm Kürtaj Neden Yapılır?

Bumm kürtaj genel olarak anne karnında kalan plasentanın çıkartılması işlemidir. Bu genellikle büyük doğumlar için geçerlidir. Çoğu zaman anne doğum yaptıktan sonra plasenta da arkasında çıkmaktadır. Fakat zaman zaman çıkamama durumu da gerçekleşebilir. Doğumdan sonra plasentanın tutulmamasının en yaygın belirtisi ani kan kaybı ve yaşamı tehdit eden kanamadır. Bu nedenle bumm kürtaj yapılarak plasentanın sağlıklı bir şekilde çıkartılması gerçekleştirilir.

Ek olarak içeride kalan plasenta artık işlevsiz olduğu için kişide enfeksiyona yol açabilir. Bu da çok çeşitli komplikasyonlar anlamına gelir. Dolayısıyla bu durum da bumm kürtajın zorunluluk haline gelmesi anlamına gelir.

Bumm Kürtaj Kimler için Uygundur?

Bumm kürtaj büyük bir doğum gerçekleştirmiş ve plasentayı çıkartamamış kadınlara uygulanır. Bunun yanı sıra düşük yaptıktan sonra plasentanın gelmemesi de söz konusu olabilir. Bu durumda da bumm kürtaj gündeme gelebilir.

Ancak düşük işlemlerinde genellikle revizyone kürtaj yapıldığı için rahimde kalan parçalar alınırken plasenta da alınır ve böylece işlem sonuçlanır. Bu bağlamda düşükte bumm kürtaja genellikle gerek kalmaz.

Bumm Kürtaj Nasıl Yapılır?

Bumm kürtaj da diğerlerinde olduğu gibi özel masasında yapılır. Hastanın rahmine girebilmek için öncelikle özel bir aletle açılma işlemi yapılır ve bu sayede sürekli olarak açık kalır. Doktor bu tür kürtaj için özel olarak geliştirilen bumm küreti kullanır. Bumm küretaj küreti kullanılarak rahim içini kazınır. Bu, bebeğin eşinin (plasenta) veya zarlarının rahim içinden çıkarılmasını sağlar. Küretaj işlemi, rahim içindeki doku ve zarların tamamen temizlenmesi için yapılır.

Bumm kürtaj sonrası hastanın bir süre dinlenmesi ve iyileşme sürecine girmesi gerekmektedir. Doktorun önerdiği talimatlara uyulması ve gerekli ilaçların kullanılması önemlidir.

Bumm Kürtaj Ne Kadar Sürer?

Bumm kürtaj genel olarak 10 dakikalık bir işlem sonucunda biter. Bu süre zarfında kadının rahminde kalan plasenta tamamen temizlenir ve kişi sağlığına kavuşturulur. Ancak bu işlem öncesinde gerçekleşmesi gereken rahim ağzı genişlemesi işleminin uzaması işlem süresini uzatabilir. Operasyon sonrasında hasta bir süre gözlenir ve daha sonra aynı gün taburcu edilir.

Ara
WhatsApp