Gebeliğe Hazırlık

Gebelik Öncesi Muayene

Gebelik öncesi yani hamile kalmaya karar veren anne adayları gebelik süreci öncesi mutlaka bir jinekolojik muayeneden geçmelidir. Çünkü vücudunu tanımaları ve sağlıklı bir gebelik geçirmeleri için yapılacak olan bu muayene büyük bir önem taşımaktadır. Gebe kalmaya karar verdiklerinde en az 3 ay öncesinden muayenelerini olmaları onları bu sürece daha iyi adapte etmekte fayda sağlayacaktır. Hamilelik süreci anne adaylarını hem psikolojik hem de fiziksel yönden etkileyebildiği için bu konuda son derece duyarlı olmak sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmelerine olanak sağlamaktadır. Gebelik döneminde yapılması gereken tetkikler kadar gebelik öncesi yapılması gereken muayene de bir o kadar önemlidir. Gebelik öncesi muayenenin amacı; anne adayının gebeliğe ne kadar hazır olduğu ve gebelik sürecini sağlıklı geçirip geçirmeyeceğidir. Planlı olarak hamile kalmak ve muayene sürecini atlattıktan sonra hamile kalmaya kendini hazır hissetmek bebeğin gelişim sürecine olumlu yansımaktadır. Ayrıca anne adayının jinekolojik öyküsü de çok önemlidir ve daha önceki gebeliklerinde herhangi bir hastalık geçirmesi de bir sonraki gebeliğinde de tekrar ortaya çıkabilme ihtimalini barındırdığı için muayene şart bir durum olarak sayılmaktadır.

Gebelik Öncesi Beslenme ve Kilo Kontrolü

Gebelik öncesi beslenme ve kilo kontrolü iyi bir hamilelik dönemi geçirme de büyük bir fayda sağlamaktadır ve oldukça ideal bir kilo ile hamile kalmak gebeliğin seyrini etkilemektedir. Gebelik öncesi kilo kontrolünün ele alınması ve belirli bir oranda sabit olarak tutulması gerekmektedir. Gebelik öncesi fazla kiloda olan anne adayları hamile kaldıktan sonra bebeğin gelişmesi ile beraber ciddi sıkıntılar çekebilirler ve hamilelik döneminde normal yaşam aktivitelerini yapmakta da ciddi zorluklar yaşayabilirler. Kilo sorunu hamileliği etkileyen en büyük sıkıntılar arasına giren bir husus olmakla beraber bebeğin gelişimi ile de anneye kattığı ağırlık hesaba katıldığında kilo artışı hat safhalara çıkmaktadır. Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmenin yolu; düzenli ve dengeli beslenmekten, kilo kontrolünün sağlanmasından geçmekte olduğu unutulmamalıdır. Gebelik öncesi beslenme de kilo kontrolünde olduğu gibi bir o kadar önem arz etmektedir. Protein içeren besinlerin tüketilmesi, karbonhidrat ve yağ içeren besinlerin az tüketilmesi ve en en önemli olan bol bol lifli gıdaların tercih edilmesi oldukça sağlıklı bir gebeliğe sizleri hazırlamaktadır.

Gebelik Öncesi Vitamin Takviyesi

Gebelik öncesi ve gebelik sırasında kullanılması önerilen ve olmazsa olmaz vitaminleri arasında folik asit yer almaktadır. Folik asit kullanımı bebeğin gelişime oldukça etkili vitaminlerden biridir ve gebelik öncesi 3 ay ve gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde kullanılması tavsiye edilmektedir. Bebeğin yani embriyonun anne rahmine iyi tutunması, anne adayının iyi beslenmesi ve bağışıklık sisteminin dengeli çalışmasından geçmektedir. Bağışıklık sisteminin düzenli çalışıyor olması demek bebeğin anne karnında sağlıklı gelişiyor olması demektir. Gebelik öncesi ve gebelik esnasında vitamin takviyesi gıdalardan alınmadığı takdirde birtakım ilaçlarla da sağlanabilmektedir fakat en sağlıklı ve en etkili olanı tabi gıdalardan direkt olarak vücuda almaktır. Folik asit; yeşil yapraklı sebzelerde, kuruyemişlerde, baklagillerde ve kavunda bol miktarda bulunmaktadır bu sebepten dolayı her anne adayı bu besinlerden dengeli olarak tüketmelidir. Gebelik öncesi kan değerlerine bakılmalı ve vücut vitamin oranları tespit edilmelidir. D vitamini ve B12 vitamini bebek için önemli vitaminler olduğu için eksikliği söz konusu olduğunda takviyesi mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca tiroit bezinin de etkili çalışıp çalışmadığı kontrol edilerek anne adayı sağlıklı bir gebelik için hazırlanmalıdır. Anne adaylarının gebeliğe karar verdikten en az 3 ay öncesinden bir muayeneden geçmeleri gerektiğinden bahsetmiştik ve bu zaman diliminde yapılan tetkiklerde eksikliği fark edilen vitaminlerin takviyesi yapılarak vitaminlerin normal değerleri yakalanmalıdır. Gebelik öncesi mutlaka anne adayının alması gereken vitaminler arasında; folik asit, omega-3, demir, D vitamini, B12 vitamini, çinko ve C vitamini yer almaktadır.

Gebelik Öncesi Hastalıklar ve İlaç Kullanımı

Gebelik öncesi kronik ve kronik olmayan hastalıkların bulunması ve bu doğrultuda tedavi amaçlı ilaçların kullanılması hamileliğin olumsuz etkilenmesinde rol oynayan unsurlardır. İnsan sağlığını tehlikeye sokabilecek olan birçok ciddi hastalıklar mevcuttur ve gebe kalmaya karar veren anne adaylarında bu hastalıkların var olması gebeliğin sağlıklı bir gebelik olmasına engel olabilmektedir. Yüksek tansiyon ve diyabet hastalarında gebelik öncesi gebeliğe engel olmayacak ilaçlarla önceden kullandığı ilaçların değiştirilmesi yer almaktadır. Epilepsi hastası olup ilaç kullanan anne adaylarında kullandıkları ilaçların hemen kullanımının kesilmesi önerilmemektedir. Kanser hastası olan ve kanser tedavisi gören hastalarda ise gebelik süreci ona göre planlanmalıdır. Psikiyatrik hastalarda, ilaç dozları uzman bir hekim tarafından gebeliğin etkilemeyeceği dozlarda ayarlanmalıdır. Som olarak ailede genetik kalp hastalığı olan anne adaylarında ise gebelik öncesinde mutlaka bir elektrokardiyografi çekilerek kalp fonksiyonları gözlemlenmelidir.

Gebelik Öncesi Alkol ve Sigara Kullanımı

Gebelik öncesi, gebe kalmaya karar veren kişiler bebeğinin sağlıklı büyümesi adına sigara ve alkol kullanıyor ise mutlaka bırakmalıdır. Gebelik sürecinde ve öncesinde sigara, alkol kullanımı direkt olarak bebeği olumsuz etkilemektedir. Bebeğin sağlıklı olması, anne adayının sağlıklı olması ile doğru orantılıdır ve anne adayının sigara, alkol kullanması aynı zamanda direkt olarak bebeğin de kullanması demektir. Bu kutsal denilecek dönem içerisinde sigara ve alkol kullanımı mevcut olursa bebeğin gelişiminde bazı sağlıksal sorunlar meydana gelebilmektedir. Sigara ve alkol kullanımında; erken doğum ve düşük riski, bebekte akciğer hastalığı, bebeğin oksijen eksikliği, zekâ geriliği ve otizm hastalıkları ortaya çıkabilmektedir.

Gebelik Öncesi Aşılar

Gebelik döneminde hem anne adayından hem de bebekte oluşabilecek hastalıkların gebelik öncesinde kontrol altına alınması sağlıklı bir gebelik planlaması yapılmasına zemin hazırlamaktadır. Gebelik öncesi bu hastalıkların aşı yardımıyla kontrol altına alınması gerekmektedir ve anne adayları kendini ve bebeğini gelebilecek olan hastalıklara karşı koruyor durumda olmalıdır. Gebelik öncesi; tetanoz, kızamık, kızamıkçık, difteri, kabakulak ve çocuk felci aşıları mutlaka yaptırılmalıdır.

Gebelik Öncesi Tetkikler

Gebe kalmaya karar veren anne adaylarının 3 ay öncesinden bir uzman hekime başvurarak hamileliğe hazır olmak için gerekli olan tüm tetkikleri yaptırmalıdır. Gebelik öncesi kişiye uygulanması gereken tetkikler; vajinal smear, servikal kültür ve bir takım kan testleridir. Bu tetkiklerin uygulanması ile oluşabilecek veya oluşmuş olan hastalıklar tespit edilerek anne adayının sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmesine yardımcı olunmaktadır.

Ara
WhatsApp