Endoservikal Kürtaj Nedir?
Endoservikal kürtaj bir tanılama yöntemidir. Klasik kürtaj gibi düşünülmemesi gereken yöntem sayesinde rahim ağzında oluşabilecek kanserin teşhisi yapılmaktadır.
Rahim ağzı kanseri şüphesi taşıyan kadınlarda doktorlar tarafından önerilen endoservikal kürtaj, bu alanda en fazla kullanılan yöntemlerin başında geliyor. Bu işlemin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için rahim ağzı kanalı dokusundan küret aleti ile örnek alınır.
Endoservikal kürtajın en önemli tespitlerinden birisi de kadınlarda gelişen iki kanser türü olan rahim ağzı kanseri ile rahim kanserinin ayrımının yapılmasıdır. Birbirinden farklı iki türün ayrımı sayesinde tedavi işlemi de buna göre ilerler.
Endoservikal Kürtaj Neden Yapılır?
Endoservikal kürtaj kadınlarda sık görülen rahim ağzı kanserini teşhis etmek için yapılır. Biyopsi ile kadının rahminin ilgili bölümlerinden parçalar alınır ve laboratuvara gönderilir. Bu sayede kişinin rahim bölgesinde hangi rahatsızlığı olduğu ortaya çıkar. Endoservikal kürtaj şu haller için yapılır:
Rahim ağzı kanseri taraması: Endoservikal kürtaj, rahim ağzı kanseri taraması için kullanılan bir yöntemdir. Rahim ağzı kanalından alınan örnek, kanser hücrelerini tespit etmek ve erken teşhis etmek için laboratuvara gönderilir.
Rahim ağzı hastalıklarının teşhisi: Endoservikal kürtaj, rahim ağzı ile ilgili hastalıkların teşhis edilmesinde yardımcı olabilir. Örneğin, rahim ağzı enfeksiyonları, anormallikler veya diğer patolojik durumlar endoservikal kürtaj ile belirlenebilir.
Rahim ağzı biyopsisi: Endoservikal kürtaj, rahim ağzı dokusundan bir örnek almak için kullanılabilir. Bu örnek, rahim ağzı kanseri gibi patolojik durumların teşhisinde önemli bir rol oynar.
Rahim ağzı genetik testleri: Endoservikal kürtaj, rahim ağzından alınan hücre örnekleri üzerinde genetik testler yapılmasına olanak sağlar. Bu testler, genetik bozuklukları veya diğer genetik faktörleri belirlemek için kullanılabilir.
Endoservikal Kürtaj Kimler için Uygundur?
Endoservikal kürtaj öncelikli olarak rahim ağzı kanser şüphesi taşıyan kişilere uygundur. Bunun yanı sıra genetik test ve tarama gibi durumlarda da bu yöntem kullanılabilir. Ancak bu yöntemi doktorunuzun size önermesi gerekiyor. Dolayısıyla uzman hekim tarafından öneri almadan bu tekniğin kullanılması söz konusu değildir.
Endoservikal Kürtaj Nasıl Yapılır?
Endoservikal kürtaj diğer türlerde olduğu gibi özel koltuğunda yapılmaktadır. Öncelikle biyopsinin yapılacağı alan doktor tarafından temizlenir. Bu sayede daha net bir görüntü elde edilir. Çoğu durumda kişiye lokal anestezi yapılır. Rahim ağzı bölgesinden alınan küçük parça incelenmek üzere laboratuvara gönderilir ve işlem sona erer. Endoservikal kürtaj son derece acısız ve hızlı biten bir işlemdir.
Endoservikal Kürtaj Ne Kadar Sürer?
Endoservikal kürtaj yapılmadan önce hazırlık aşaması olduğu için bu süre kişi ile bağlantılı olarak değişir. Ancak genel olarak 20 dakikalık bir işlem olduğu da söylenebilir. Ek prosedür ya da parça alımı söz konusu olursa bu süre değişkenlik gösterebilir. Dolayısıyla bu konuda en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.