Kürtaj Öncesi Hazırlık

Kürtaj Öncesi Muayene

Kürtaj; çocuk aldırma, gebelik sonlandırma, kürtaş gibi birçok isimle anılmaktadır ve kürtaj istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması anlamına gelmektedir. Kürtaj aynı zamanda gebelik olmayıp uzun süreli adet kanamaları gören kişilerde de tanı amaçlı tercih edilmektedir. Kürtaj halk tarafından çok konuşulan ve aslında bir o kadar da merak edilen bir konudur. İnsanlar kürtajın yasal olup olmadığını yasal ise kaç haftaya kadar yasal olduğu hakkında merak sahibidirler. Kürtaj olmaya karar veren kişilerin işlem öncesi belli muayenelerden geçmesi gerekmektedir.

Kürtaj öncesi muayene mutlaka şart olan bir durumdur ve öncesinde belli tetkikler yapılarak hasta bir nevi işleme hazırlanmaktadır. Kürtaj işlemi 5-7 haftalar arasında yapılmaktadır ve 10.haftaya kadar yapılabilmektedir. 10.haftaya kadar yapılması yasaldır ve 10 haftadan sonra yapılması yasak olan bir durumdur. Kürtaj öncesi muayene; gebelik tanısının konulması, gebelik haftasının belirlenmesi, rahim ve yumurtalıkların belirlenmesinde oldukça önemlidir. Tüm bu tetkikler ultrason yardımı ile yapılmaktadır ve ultrasonda kesenin görülmesi 5.haftadan sonrasıdır. Kürtaj için ideal zamanı geçirmiş olmak yani 8.haftadan sonra yaptırmak isteyen kişiler için komplikasyon riski artmaktadır. Kürtaj için gidilen muayene günü kişinin sağlık şartları işleme uygun ise muayene olunduğu gün kürtaj işlemi yapılmaktadır. Kürtaj lokal anestezi ya da sedasyon eşliğinde yapılmaktadır ve lokal anestezi için kişinin aç olması gerekmez. Bu yüzden lokal anestezi kullanılacaksa kişi muayene günü kürtaj yaptırabilir. Sedasyon kullanılacaksa eğer kişinin aç olması gerektiğinden kürtaj için farklı güne randevu verilmektedir. Muayene esnasında aynı zamanda kişide var olan hastalıklar, kullanıyor olduğu ilaçlar da bilinmeli ve o doğrultuda işleme karar verilmelidir. Kürtaj halk arasında gebeliğin sonlandırılması, çocuk aldırma olarak bilinse dahi sadece bu faktörü kapsamaz ve bununla beraber bebek kalp atımının durması, gebelikte sakıncalı ilaç kullanımı, boş gebelik, embriyonun görülmediği durumlarda, gebelik varlığının anne hayatını tehlikeye attığı durumlar da kürtajı kapsamaktadır.

Kürtaj Öncesi Testler

Kürtaj öncesi hastaya yapılacak olan tahlil ve testler yardımı ile hastanın genel sağlık durumunun kürtaj için uygun olup olmadığı belirlenmektedir. Yapılan kan testleri ile kan değerleri gözlenir ve kan uyuşmazlığı durumu söz konusu ise işlemden önce hastaya kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmaktadır. Kısaca kürtaj işlemi öncesi istenilen testler her operasyon öncesi istenilen testler ile eş değerdir.

Kürtaj Öncesi Verilen İlaçlar

Kürtaj öncesi hastanın isteğine bağlı olarak yapılan genel anestezi için hastaya damar yolu vasıtası ile anestezi ilacı verilerek hasta uyutulur. İşlem lokal anestezi ile yapılacaksa eğer rahim ağzına ilaç enjekte edilerek bölge uyuşturulmaktadır. Bölgenin uyuştuğu saptandıktan sonra rahim ağzı belli araç gereçler yardımıyla genişletilir ve kürtaj işlemine geçilmektedir.

Kürtaj için kaç saat açlık gerekir?

Kürtaj bir ameliyat sayılmaz fakat cerrahi bir işlem olarak görülmektedir. Her cerrahi işlem öncesinde belli saatler aralarında aç kalınması gerektiği gibi kürtaj öncesinde de 4-6 saat önceden hastanın yemeyi içmeyi bırakması gerekmektedir.

Kürtaja giderken ne giyilir?

Kürtaj işlemine gidilirken bol kıyafetler tercih edilmelidir ve etek, bol pantolon gibi kıyafetler giyilmelidir. Dar kıyafetle işleme gitmek sedasyon sonrası giyinmeyi zorlaştırabilir.

Kürtaja tek başına gidilir mi?

Kürtaj işlemi için hastalar tek başına gidebilir fakat yanında birini götürmek hastalar için daha iyi olmaktadır. Bir nevi refakatçi görevi görmek için hastasına yardımcı olmaları için yanlarında bulunmaları kürtaj yaptıracak olan kişi için bir avantajdır.

Kürtaja giderken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kürtaja giden hastaların dikkat etmesi ve önem vermesi gereken bazı noktalar vardır. Kürtaj işleminde hangi tekniğin kullanılacağı ve anestezi türü kürtaj öncesinden, hastanın kaç haftalık gebe olduğuna ve hangi nedenden dolayı bu işlemi yaptırmak istediğine bağlı olarak belirlenmektedir. Kürtaja gelirken hastaya refakat edecek biri mutlaka bulunmalıdır ve işlem öncesinden hasta 4-6 arayla aç kalmalıdır. Kürtaj öncesi dikkat edilmesi gereken bir başka nokta hastanın kan grubunun bilinmesidir. Kan uyuşmazlığı sorunu var ise hastaya kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmaktadır.

Ara
WhatsApp