Probe Kürtaj Nedir?
Probe kürtaj, kadınların üreme organı olan rahim içerisinde düzensiz kanamaların meydana gelmesi sonucunda yapılan araştırma yöntemlerinden birisidir. Probe kürtaj hem teşhis için hem de tedavi amacıyla kullanılmaktadır.
Probe kürtaj, adet dışında gelişen kanamalara derinlemesine bakabilmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu işlem yalnızca kadın doğum uzmanları tarafından kullanılır. Ayrıca, tanı amaçlı biyopsi veya anormal uterin kanamaların tedavisi için de kullanılabilir.
Rahmin içine verilen iç doku ya da iç zarda aynı cenin çıkartırken olduğu gibi vakum ya da kazıma tekniği kullanılarak kanamanın kontrol altına alınması söz konusu olur.
Probe Kürtaj Neden Yapılır?
Probe kürtaj pek çok nedenden dolayı yapılabilir. Bunlar arasında adet dışı kanamalar, anormal kanamalar ve rahim içi biyopsisi yer almaktadır.
Adet dışı kanamalar: Kadınlarda zaman zaman adet dönemleri dışında da kanama gerçekleşebilir. Bazen bu kanamalar kendiliğinden geçebildiği gibi çoğunlukla da doktora gitmek gerekebilir. İşte doktorunuz bu kanamaların nedenlerini anlayabilmek için probe kürtaj yoluyla tespit yapabilir. Aynı zamanda tedavisini de yapabilir.
Anormal kanamalar: Kadınlarda düzensiz adetler ağrılı ve aşırı kanamalı şekilde gerçekleşebilir. Uzman hekim bu durumun altında yatan nedenleri keşfetmek için de probe kürtaj yapabilir.
Rahim içi biyopsi: Rahim içi dokunun incelenmesi için yapılan bir işlemdir. Özellikle rahim kanseri veya kanser öncüsü lezyonlar gibi potansiyel patolojik durumları değerlendirmek amacıyla rahim içinden örnek alınır.
Probe Kürtaj Kimler için Uygundur?
Probe kürtaj rahim bölgesinde kanama sorunu yaşayan hemen her kadın için uygun bir yöntemdir. Elbette doktorunuzun bu konuda onay vermesi ve gerekli görmesi de oldukça önemlidir. Yukarıda sayılan nedenler probe kürtaj için yeterli görülebilir.
Probe Kürtaj Nasıl Yapılır?
Probe kürtaj her zaman yapılabilen bir işlem değildir. Öncelikli olarak kişinin adet dönemi başlangıcından itibaren 21’inci güne ulaşması beklenir. Ancak bazı görüşlere göre ise olası bir hamilelik durumunun zarar görmemesi amacıyla adetin ilk günü de yapılabilmektedir. Bu konuda en sağlıklı bilgi doktorunuz tarafından verilecektir.
Uzman hekim kürtaj aleti ile rahim içerisine girer ve buradan biraz mukoza örneği alır. Probe kürtaj sırasında hastaya anestezi verilmez. Öncelikle vajina spekülüm aracılığıyla açılır. Rahim ağzı çekilir ve rahim içerisinden bir kesit alınır.
Doktor zaman zaman hastanın işlemine başlamadan önce kan testleri isteyebilir. Ek olarak da ultrason ile görüntüleme alabilir.
Probe Kürtaj Ne Kadar Sürer?
Probe kürtaj son derece basit ve kısa süren bir işlemdir. Genel olarak 10 ila 15 dakika arasında sürmektedir. Ancak bu konuda uzunlu veya kısalık hastanın kompleks durumuna bağlı da değişebilmektedir. Kimi hastalarda bu sürelerin altında bitebilirken kimi kişilerin ise daha uzun sürebilir. Doktorunuz size işlemin beklentilerini ve süresini daha ayrıntılı bir şekilde açıklayarak bilgilendirecektir.