Vakumlu Kürtaj

Vakumlu Kürtaj Nedir?

İstenmeyen bir gebeliğin sonlandırılması kürtaj olarak adlandırılır ve sadece istenmeyen bir gebeliğin sonlandırılması için değil aynı zamanda istenilen bir bebeğin çeşitli sağlık sorunlarının olması durumu da kürtaj sınıfında yer almaktadır. Kürtaj işlemi günümüzde yasal sınırlar çerçevesinde uygulanmaktadır ve 10 haftaya kadar kürtaj işlemi yasal olarak kabul edilmektedir. Günümüzde sıklıkla uygulanan kürtaj işlemi, 18 yaş üstündeki kadınlara gebeliklerinin 10.haftasına kadar yapılabilmektedir ve 10.haftanın üstünde yapılması, bebeğin anne için sağlık tehdidi oluşturması anında uygun görülmektedir, bu durum ancak kurul kararı doğrultusunda belirlenmektedir.

Kürtaj işlemi, anne adayına yapılması için eş onayı gerektirmektedir. Günümüzde uygulanan birçok kürtaj yöntemi bulunmaktadır ve kürtaj yöntemlerinden, çeşitlerinden biri olan vakumlu kürtaj; adından anlaşılacağı üzere vakumlu aspirasyon ile yapılan cerrahi bir işlemdir. Vakumlu kürtaj; rahim içindeki embriyo ve parçacıklarının enjektör içerisine çekilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Kürtaj işlemleri mutlaka kadın doğum uzmanları tarafından yapılmalıdır çünkü gerekli steril şartların sağlanması kişinin sağlığı için oldukça önemlidir.

Vakumlu Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj olmak isteyen anne adayları ile kürtaj öncesi detaylı bir görüşme yapılmaktadır ve risk faktörleri işlem öncesi ele alınmaktadır. USG yardımı ile gebelik haftası belirlenerek rahime ait sorun var ise göz önünde bulundurulmaktadır. Hasta masaya alınır ve kürtaj için uygun pozisyon verilmektedir. Kürtaj işlemi için hastaya genel ya da lokal anestezi uygulanmaktadır ve anestezinin etkisini göstermeye başlamasının ardından işleme geçilmektedir.

Rahim ağzı aracı olarak bilinen tek kullanımlık spekulum aleti rahim ağzına yerleştirilir ve rahim yeterli açıya gelene kadar genişletilmektedir. Tenekulum adı verilen aletle de rahim boynu sabitlenmektedir. Ardından gebelik haftasına uygun tek kullanımlık kanül rahim kanalına doğru ilerletilmektedir. Yeterli seviyede rahim kanalına ulaşıldıktan sonra içerdeki embriyoyu çekecek olan karmen enjektörü yerleştirilerek aspirasyon işlemine başlanmaktadır. Gebelik haftasına uygun olarak takılan kanül içeride embriyoya ait parçaların kalmadığından emin olunana kadar çıkartılmaz. Ardından kürtaj işlemi sonrası hastaya USG ile bakılmaktadır ve yaklaşık olarak kürtaj işlemi 8-10 dakikada bitmektedir. Kürtaj işlem süresi kürtajın şekline bağlı olarak değişmektedir yani rahim içerisinde herhangi bir sorunun varlığında kürtaj süresi uzayabilmektedir.

Vakumlu Kürtaj Avantajları Nelerdir?

Vakumlu kürtaj, kürtaj işleminde en çok uygulanan yöntemdir ve hastalara sunduğu bazı avantajlar bulunmaktadır. Vakumlu kürtaj avantajları şunlardır:

  • Rahim içinin temizlenmesi için metal küretler kullanılmaz ve rahim içi böylelikle zarar görmemiş olmaktadır.
  • Rahim delinme riski oldukça azdır.
  • Vakumlu kürtaj minimal invaziv bir işlem olduğu için hastalarda kanama ve ağrı şikayetleri çok az görülmektedir.
  • Hastaların günlük yaşamlarına dönmeleri kısa sürede olmaktadır.
  • Enfeksiyon riski yok denecek kadar azdır.
  • Parça kalma riski azdır.

Vakumlu Kürtaj Ne Zaman Yapılır?

Vakumlu kürtaj, en erken gebeliğin 4 haftasına kadar en geç de gebeliğin 10 haftasına kadar uygulanmaktadır. Adet tarihine göre gebelik 4 haftalık fakat muayenede kese görünmüyorsa kürtaj işlemi yapılmamaktadır.

Vakumlu Kürtaj Ne Kadar Sürer?

Vakumlu kürtaj, vakum aspirasyon yöntemi ile yapılmaktadır ve gebeliğe ait bütün parçalar aspirasyon yöntemi ile temizlenmektedir. Vakumlu kürtaj işlemi yaklaşık olarak 5-10 dakika içerisinde son bulmaktadır.

Vakumlu Kürtaj Ağrılı mı?

Vakumlu kürtaj sırasında hastaya genel ya da lokal anestezi uygulanacağı için hasta herhangi bir ağrı ve acı hissetmez. Genel anestezi uygulandığı zaman hasta uyur pozisyonda olduğu için işlemin ağrı ve acı vermesi mümkün değildir.

Ara
WhatsApp