Evlilik Dışı Kürtaj Hakkında Merak Edilenler
Kürtaj, hamile bir kadının karnında olan cenini aldırması işlemi olarak tanımlanabilir. Türkiye gibi dünyanın birçok ülkesinde tıbbi anlamda uygulanabilen bir işlem olan kürtaj, yasalarla çerçevesi çizilmiş bir noktadadır.
Kürtaj isteme nedenleri, sağlık endişelerinden sosyal ve ekonomik faktörlere kadar çeşitlidir. Ancak bazı durumlarda gebelik hedeflemeyen çiftler de kürtaj yaptırmak isteyebilirler. Türkiye’de kürtaj yaptırabilmek için yasal sınır 10 haftadır. Bunun üzerine çıkıldığında doktorlar kişilerin isteğine göre değil, sağlık sorunlarına göre hareket ederler ve buna göre kürtaj kararı verirler.
Evlilik Dışı Kürtaj Hakkında Merak Edilenler
Evlilik dışı kürtaj birçok kadının aklında olan sorunlardan birisidir. Bazen kişiler istemeden de olsa hamilelik sürecinin içerisine girebilir ve doğması muhtemel çocuğu istemeyebilirler. Türkiye’de de evlilik dışı kürtaj yaptırmak isteyen kişiler yasal sınırlar içerisinde gidip gerekli işlemleri sağlık kuruluşuna yaptırabilirler.
Bazen bu durum yanlış anlaşılmalara yol açtığı için kadınların farklı yollara sapmalarına neden oluyor ve kaçak olarak kürtaj işlemleri yapan merdiven altı olarak tabir edilen yerlere yönelmeleri ile sonuçlanıyor. Ancak bu durum son derece sağlıksızdır. Hem anne sağlığı hem de doğurganlığına zarar verebilir.
Kürtajda Evlilik Şartı Var mı?
Türkiye’de kürtaj için evlilik şartı olarak yasal bir zorunluluk yoktur. Yasal olarak hamileliğin ilk 10 haftasına kadar kürtaj işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Bu da kürtajda evlilik şartı ile ilgili sorunları açıklıyor. Bununla birlikte kürtaj, hamileliğin annenin yaşamı veya sağlığı için tehdit oluşturması, cenin anormalliği veya cinsel saldırı vakaları dahil olmak üzere belirli koşullar altında 10’uncu haftayı da aşabilir. Ancak doktor raporu ile sabitlenmesi şarttır.
Evlilik Dışı ve Evlilikte Kürtaj Farkları Nelerdir?
Evlilik dışı ve evlilik içerisinde yapılacak kürtajlarda en büyük fark yasal olarak sabit olan eşin imzasıdır. Kişi evli değilse ve hamileliğini sonlandıracaksa bunu kendi rızası ile yapabilir. Ancak evliyse mutlaka eşin rızası gerekir. Bu da yasal bir belgenin imzalanması ile gerçekleşebilir. Eğer eş izin vermez ve imza atmazsa yasal olarak kürtaj söz konusu değildir.
Kürtaj Kayıtlara Geçer mi?
Türkiye’de kürtaj diğer tıbbi işlemlerden ayrı olarak kayıt altına alınmamaktadır. Bununla birlikte, sağlık hizmeti sağlayıcılarının, diğer tüm tıbbi prosedürlerde olduğu gibi, kürtajla ilgili tıbbi kayıtları ve belgeleri tutmaları gerekmektedir. Bu bilgiler gizli tutulur ve sadece yetkili sağlık personeli tarafından erişilebilir.
Türkiye’de kürtaj prosedürlerine ilişkin kamu kayıtları veya veri tabanları bulunmamaktadır. Ancak hükümet, her yıl yapılan kürtaj sayısına ilişkin verileri Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu aracılığıyla toplamaktadır.
18 Yaş Altı Kürtaj
18 yaş altında kürtaj durumu gerçekleşirse kişinin durumu göz önünde bulundurularak hareket edilir. Eğer kişi cinsel saldırıya uğradıysa ve bunun sonucunda hamile kaldıysa mahkeme kararı yani hakim tarafından verilecek izne tabidir. Ancak tam tersi bir durumda isteyerek ilişkide bulunduysa ailenin rızası ile kürtaj yapılmaktadır.