Vajinada Kötü Koku Hangi Rahatsızlıkların Belirtisidir?
Jinekoloji, kadınların üreme organı üzerinde oluşabilecek hastalıkların tanısı ve tedavisinin yapıldığı tıbbi bir bölümdür. Bölümde çalışan doktorlar jinekolog olarak isimlendirilir.
Jinekoloji bölümü kadınların üreme organı içerisinde yer alan yumurtalık, fallop tüpleri, vajina, serviks, uterus gibi birçok nokta ile doğrudan ilgilenir. Bu bölgede zamanla oluşabilecek hastalıkların takibi ve tedavisi yapılarak yeniden işler hale gelmesi sağlanır.
Jinekoloji bölümü yalnızca kadınların üreme zamanlarında değil, bu dönemin ardından gelen menopoz günlerinde de ciddi katkı sağlar. Kadınların adet dönemleri, bu dönemler içerisinde yaşanan sorunlarda da jinekologlar ve jinekoloji bölümü gerekli adımları atarlar. Vajinada yaşanan kötü kokular da
Vajinada Kötü Koku Hangi Rahatsızlıkların Belirtisidir?
Vajina, kadın üreme sisteminin karmaşık ve hassas bir parçasıdır. Vajinada kötü bir koku, bakteriyel vajinoz, maya enfeksiyonları ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) dahil olmak üzere çeşitli bozuklukların belirtisi olabilir. Bakteriyel vajinoz, vajinada yaşayan normal bakterilerde bir dengesizlik olduğunda ortaya çıkar ve zararlı bakterilerin aşırı çoğalmasına neden olur.
Trichomoniasis vajiniti, klamidya ve gonore gibi CYBE’ler de hoş olmayan bir kokuya neden olabilir ve kişinin sürekli olarak rahatsız hissetmesine neden olabilir.
Vajinada Kötü Koku Neden Olur?
Vajina, bakteri ve mantarlar da dahil olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara ev sahipliği yapan karmaşık bir ekosistemdir. Sağlıklı olan vajinada çeşitli değerlerin korunması için akıntılar olabilir. Ancak bu akıntılar iyi zamanlarında asla koku yapmaz. Yapmaya başladığı anda sorun olduğuna işaret eder. Dolayısıyla vajinada kötü koku bu nedenle gelişebilir.
Bakterilerin çoğalması da koku artırıcı etkenler arasında yer alır. Aynı koltukaltlarımız gibi vajinada da bakteri sayısı çoğaldıkça kötü koku yayılır ve bu durum kişiyi ciddi anlamda rahatsız edebilir. Bu duruma tıbbi alanda bakteriyel vajinoz ismi verilmektedir. Genital bölgeyi düzenli olarak yıkamamak veya dar giysiler giymek gibi kötü hijyen de hoş olmayan bir kokuya katkıda bulunabilir.
Vajinada Kötü Koku Nasıl Geçer?
Vajinada kötü kokunun geçebilmesi için öncelikle bunu oluşturan temel sebepler ortaya dökülmelidir. Eğer koku temizliğin aksatılması ya da çok sık yapılmaması sonucunda gelişiyorsa mutlaka bu durum öncelenmeli ve koku giderici hamle yapılmalıdır. Ancak bu durum dışında gelişen mikrobik ya da bakteriyel sorun varsa da doktordan yardım almak oldukça önemlidir.
Ayrıca cinsel yollarla bulaşan hastalıklara da çok dikkat etmek gerekiyor. Bu durumda kişilerin güvenli cinsellik yolunu tercih etmeleri de oldukça önemlidir.
Vajinada Kötü Koku Tedavi Yöntemleri
Vajinal kötü kokuyu gidermek için çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Spesifik tedavi, kokunun altında yatan nedene bağlı olacaktır. Nedeni bakteriyel vajinoz ise, en yaygın tedavi oral olarak alınabilen veya topikal olarak uygulanabilen antibiyotiklerdir. Maya enfeksiyonları için, çoğunlukla kremler veya fitiller gibi antifungal ilaçlar reçete edilir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için antibiyotik veya antiviral ilaçlar gerekebilir.