Sağlıklı kadınların üreme dönemlerine işaret eden adet, kendisini kanama ile gösterir ve bu dönem ayın belirli dönemleri içerisinde gerçekleşir. Adet, genel olarak kadınlar tarafından hep beklenen zaman diliminde gerçekleşir.
Adet kanaması zaman zaman düzensizleşebilir. Bu bazı zamanlarda kadınların hamilelik şüphesi ile hareket etmesine yol açan adet düzensizliği çok farklı sebeplere dayanarak gelişir. Hemen her ay adet görülmesinde gecikme ve sarkma görülmesi ve etkilerinin daha şiddetli hissedilmesi kadınların yaşam kalitelerini düşürmektedir. Aynı zamanda ne zaman geleceğinin bilinmez olması beklenmedik anlarda gelebileceğine de işaret eder. Dolayısıyla kapsamlı bir tedavi uygulanması ve sorunun tamamen ortadan kaldırılması oldukça önemlidir.
Doktorlar yıl içerisinde bir ila iki kez görülen adet düzensizliğinin normal kabul edildiğini söylemektedir. Ancak sayı bundan fazlaysa ve uzun zamandır görülüyorsa elbette bu rahatsızlık tedavi edilmelidir.
Adet Düzensizliği Nedir?
Adet düzensizliği, hesaplanan zaman aralığı içerisinde adetin gerçekleşmemesi ve beklenmeyen bir günde adet kanamasının görülmesi olarak tanımlanabilir. Normal şartlarda adet görülmesi 28 günde bir gerçekleşirken, düzensizlik söz konusu olduğunda erken ya da geç gerçekleşme ihtimali bulunmaktadır.
Kişi eğer 21 günden az ya da 35 günden fazla bir zaman diliminde adet görüyorsa doktor tarafından adet düzensizliği teşhisi konulur. Buna ek olarak ara kanamalar ve aşırı kanamanın görülmesi de adet düzensizliğine işaret edebilir. Adet düzensizliğinin söz konusu olduğunda kimi kişilerde 3 ay kanama görülmemesi de söz konusu olabilir. Bu noktada jinekoloğa gidip muayene olmak ve konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak uygun olacaktır.
Adet Düzensizliği Neden Olur?
Adet düzensizliğinin birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlar genel olarak fizyolojik sebeplerden kaynaklanır. İlk olarak kadınların rahimlerinde görülen myom adı verilen yapılar düzensizliğe sebep olabilir. Myomlar aynı zamanda kadının adet gördüğü zaman aşırı kanamasına da neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra hormonal bozukluklar da adet düzensizliği için söz konusu olabilir. Diğer nedenler arasında,
- Sigara kullanımı
- Dış gebelik
- Polip
- Yumurtalık kanseri
- Diyabet
- Menopoz
- Yumurtalık kisti
- Böbrek rahatsızlıkları
sayılabilir. Adet düzensizliği zaman zaman dış etkenlere bağlı olarak da gelişebilir. Ağır iş yapma, ertesi gün hapının sık kullanımı, olumsuz çevresel etkenler, dengesiz beslenme, psikolojik sebepler bunların arasında yer alabilir.
Adet Düzensizliği Tedavisi Nasıl Yapılır?
Adet düzensizliğinin öncelikle doktor tarafından bir süre izlenmesi gerekiyor. Kişi aylık ya da doktorun uygun göreceği süreler içerisinde yapacağı ziyaretlerde adeti ile ilgili bilgi vererek hekimi yönlendirmelidir. Adet düzensizliğinin tedavisi için ise öncelikle altında yatan nedenler tespit edilmelidir. Örneğin düzensizliğe sebep olan neden myom ise ameliyat ile bu parçaların rahimden temizlenmesi ve kişinin sağlığına kavuşturulması gerekiyor. Dolayısıyla hangi sebeple olduğu tedavinin sağlıklı işlemesi ve düzensizliği ortadan kaldırılması için oldukça önemlidir.